Gündelik hayatımızda sürekli bir koşturma ve telaş halindeyiz. Daima bir şeylere yetişmeye ve bir şeyleri yetiştirmeye çalışıyoruz. İşe, sosyal hayata, ev işlerine, belki çocuklarla yeterince ilgilenmeye, ailemize yetişmeye gayret ediyoruz. Bu sürekli yetişmeye çalışma hali, üzerimize yoğun bir stres ve yorgunluk yükleyebiliyor. Böylece, elbette her zaman ve her koşulda ihtiyaç duyulan kaliteli ve sağlıklı uyku, modern zamanlarda daha da önemli hale gelmiş oluyor.
Uyku, hem zihin hem de beden sağlığımız için en temel ihtiyaçlardan biri. Düzenli su içmek, yeterli ve dengeli beslenmek, hareketli yaşam gibi ihtiyaçlarımız kadar, kaliteli bir uyku da son derece önemli bir ihtiyacımız. Belki de uyku, saydığımız diğer ihtiyaçlarımıza göre çoğunlukla çabasızca devreye sokabildiğimiz bir günlük rutin olduğu için, kaliteli uykunun önemini yeterince kavrayamıyoruz. Fakat araştırmalar, sadece “uyumamızın” zihin ve beden sağlığımız için yeterli olmadığını; ancak sağlıklı, kaliteli ve doğru bir uykunun bizlerde hedeflenen pozitif etkiyi yaratacağını gösteriyor.
Peki uyuduğumuz saatleri daha sağlıklı ve kaliteli bir hale nasıl getirebiliriz, merak ediyor musunuz? Size bu konuda bazı önerilerimiz var, hadi gelin bunlara beraber bakalım!
Sağlıklı Bir Uyku İçin Neler Yapabiliriz?
Güzel bir uyku için uygulanabilecek birden fazla adım var. Ancak burada temel nokta, bu yapılabilecek şeyleri kendiniz için en uygun hale getirip alışkanlığa dönüştürebilmek. Bunu sağlamak başlangıçta biraz zaman alabilir ancak uzun vadede yaşamınızı olumlu etkileyecektir.
Hadi gelin yapabileceklerimize bakalım:
1. Düzenli Uyumak
Yapılan bilimsel araştırmalara göre bedenimiz ve zihnimiz günlük ortalama 7 saatlik bir uykuya ihtiyaç duyar. Bununla birlikte bedenimiz için en ideal uyku saatinin gece 11 ile 2 arasında olduğu öngörülmektedir. Uyku saatlerinizi mümkün olduğunca bu saat aralığını kapsayacak şekilde planlayabilirsiniz. Bedeninizin uyku ihtiyacını önerilen saat aralıklarında karşılamak hücre yenilenmesini sağladığı gibi kendinizi daha dinç ve daha pozitif hissetmenize de yardımcı olacaktır.
2. Uyku Rutini Oluşturmak
Rutinler, insana kendini güvende hissettiren ve zihinsel olarak insanı kaygı ve endişeden uzaklaştırmaya katkı sağlayan alışkanlıklardır. Akşam uyku öncesinde ne yapacağınız bilmek yahut sabah kalktığınızda ilk ne yapacağınızı biliyor olmak kendinizi daha dingin hissetmenize yardımcı olur. Bu yüzden siz de kendinize basit ve üç adımdan oluşan bir uyku rutini oluşturabilir ve uykuya hazırlanabilirsiniz. Bu üç adım; cilt temizliği, pijama giymek ve basit uyku egzersizi yapmak olabilir.
3. Yatmadan Önce Telefondan Uzaklaşmak
Yavaş yavaş uyku haline geçerken beynimiz karanlığa tepki olarak melatonin üretir. Bu şekilde uyku ile uyanıklık arasında olan halimizin ritmini kontrol eder ve az ışıklı ortamlarda uykulu hissetmemizi sağlar. Fakat bu esnada telefonun ekran ışığına maruz kalmak melatonin üretimini engeller. Bundan dolayı da uykudan en az 30 dakika önce telefonu bir köşeye koymak ve ilgilenmemek uyku sağlığınız açısından faydalı olabilir.
4. Kafein Tüketimini Dengelemek
Gün içerisinde çalışırken, sohbet ederken ya da sadece kendimizi dinlemek isterken bize genellikle kahve ve çay eşlik edebilir. Yeterli kafein tüketmek vücut için faydalı olduğu gibi fazlası vücuda zarar verebiliyor. Özellikle gün içerisinde çok fazla kafein tüketmek uykusuzluğa ya da uyku halinde stres ve kaygıya neden olabiliyor. Bu yüzden gün içerisindeki tükettiğiniz kafein miktarı eğer fazla ise bunu düzenleyebilirsiniz.
5. Yatağı Sadece Uyumak İçin Kullanmak
Yatakta vakit geçirmek her ne kadar kulağa keyifli gelse de evin alanlarını amaca ve ihtiyaca göre kullanmak oldukça önemli. Mümkün olduğunca çalıştığınız, yemek yediğiniz, uyduğunuz alanları birbirinden ayırmalısınız. Yatakta yemek yemek, kahve içmek, dizi izlemek gibi eylemler uyku sağlığınızı olumsuz etkileyebilir. Çünkü beyin ona nasıl komutlar verirseniz öyle çalışır. Esasen, yukarıda bahsettiğimiz uyku rutini de bu yüzden önemli. Eğer siz beyninize yatak içerisinde uyku dışında vakit geçirmenin normal olduğu komutunu verirseniz, uyuma güçlüğü çekebilir ya da uyku bölünmeleri yaşayabilirsiniz.
6. Uyku Meditasyonu
İyi bir uyku için uykuya odaklanabiliyor olmak çok önemli. Uykuya odaklanmanızı daha kolay hale getirebilmek için uyku meditasyonu yapabilirsiniz. Dijital ortamda uyku meditasyonu yapabileceğiniz pek çok içerik mevcut. Nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız yönlendirmeli uyku meditasyonlarını da denemenizi öneriyoruz.
7. Düzenli Olarak Nevresim Değiştirmek
Nevresimlerinizi, özellikle yastık kılıfınızı düzenli olarak değiştirmek hem beden sağlığınız hem de uyku sağlığınız için çok önemli. Nevresimleri haftada bir, yastık kılıfını ise günlük olarak değiştirmenizi öneriyoruz.
8. Beslenmeye Dikkat Etmek
Uyumadan hemen önce ağır bir yemek yemek sizi uyku esnasında çok rahatsız edebilir. Dolayısıyla uykudan 1 saat önce bir şeyler yememeniz daha iyi olacaktır. Eğer çok acıkırsanız hafif ve sağlıklı bir şeyler tüketebilirsiniz.
9. Yatak Odasını Sessiz ve Rahatlatıcı Hale Getirmek
Yatak odası sizin uyku alanınız olduğu için orada kendinizi huzurlu ve dingin hissedebiliyor olmalısınız. Bu yüzden odanızı zihninizi yormayacak şekilde dekore edebilirsiniz. Sizi rahatlatan kokuları odanızda kullanabilirsiniz. Her sabah uyanır uyanmaz odanızı havalandırabilirsiniz. Odayı havalandırmak, odadaki uyku halini dağıttığı için odanız bir sonraki uykuya hazır hale gelir.
10. Rahat Bir Yatak ve Yastık
İyi bir uykunun temel taşları, iyi birer yatak ve yastıktır. Çünkü günün yorgunluğunu onların üzerinde atacaksınız. Rahat, konforlu, vücudunuza uyum sağlayan bir yatakta yatmak, sabah uyandığınızda kendinizi dinlenmiş hissetmenize yardımcı olur. Yatak ve yastık seçiminizi yaparken; mutlaka ergonomik olmasına, terletmemesine, hava alabiliyor olmasına dikkat etmelisiniz. Uyku kalitenizi arttırmak istiyor ancak nereden başlayacağınız konusunda zorlanıyorsanız %100 Doğal Noémie Uyku Ürünleri ’ni daha yakından tanımanın tam sırası.
Verdiğimiz bu önerilerin hepsini bir anda yapmanın kolay olmayabileceğinin farkındayız. Bu yüzden adım adım başlamanız size kendinizi daha iyi hissettirecek ise öyle yapabilirsiniz. İyi bir uykunun başka bir kriteri de uykuya hazırlanırken kendinizi iyi hissedebilmektir. Kendinizi en iyi hissettiğiniz şekilde ilerlemenizi diliyoruz. Noémie iyi uykular diler 💤 🤎